Tražilica
          
ON-LINE rezervacija hotela
Po kriterijima obiteljski hotel Po karti
IZBOR DESTINACIJE
obiteljski hotel
IZBOR HOTELA
obiteljski hotel
DODATNI PODACI
obiteljski hotel
moje rezervacije
posebne ponude

izvan sezone

Posebne ponude, akcijske cijene i paket aranžmani malih i obiteljskih hotela u predsezoni.
tečajna lista
Valuta Jedin. Vrijednost
EUR17,557787
USD17,168536
GBP18,815802
CHF17,035735
Konverter:
 = 
 
vremenska prognoza
Izvor: DHMZ

Hrvatska

obiteljski hotel
Tko god je došao u Hrvatsku, ostavio je dio sebe u njoj. Tu istinu ne osporava čak ni činjenica da pri odlasku nije mogao a da ne ponese i – dio nje u sebi.

croatiaKada bismo rekli da se to odnosi samo na današnje goste privučene željom za ugodnim odmorom, bilo bi to tek dio istine. Hrvatska je područje u koje se dolazi oduvijek. Na njezinu su se tlu doticale, prepletale, pa i stapale najprije kulture Ilira, Kelta, starih Grka i Rimljana. Nakon njih to je područje postalo mjestom dodira Istočnog i Zapadnog Rimskog Carstva, potom Franaka i Bizanta. Tu su se susretala staroslavenska i ilirska božanstva, katolička i pravoslavna crkva, kršćanstvo i islam. Produži li se pričom sve do naših dana, stići će se do spoznaje kako je Hrvatska oduvijek – svijet koji je susretište svjetova. Svjetova poput romanskoga, helenskoga, germanskoga, ugarskoga, otomanskoga, slavenskoga... Dakako, Hrvati su za sve to vrijeme bili upravo ono što jesu, Hrvati, a doticajem s drugim kulturama vlastitu su kulturu samo obogatili. Zato priča o Hrvatskoj odiše na svakoj stranici drukčijom aromom.

Ako razlike obogaćuju, onda je Hrvatska izvanredno bogata zemlja. Čini se da su je za to, uostalom, predodredile već njezine geografske odlike. Hrvatska na malom prostoru obuhvaća sunčani Mediteran, predalpske planine i panonske ravnice. To nije sve, u svakoj od tih cjelina skriven je niz specifičnih područja. Znate li da se hrvatskikrš protegnuo kao svjetski pojam za prostor kojim caruje kamen? Ili da Hrvatsku nazivaju i “zemljom tisuću otoka”? Znate li da je Hrvatska pitkom vodom jedna od najbogatijih europskih zemalja? Ta se vrsta raznolikosti možda ponajbolje zrcali u prirodnom bogatstvu što ga čini čak osam po svemu samosvojnih nacionalnih parkova. To su Kornati, Risnjak, Krka, Paklenica, Brijuni, Sjeverni Velebit, Plitvička jezera i Mljet. Plitvička su jezera na Unescovu Popisu svjetske prirodne baštine.

Nacionalnim parkovima pridružuju se parkovi prirode Kopački rit, Medvednica, Lonjsko polje, Velebit, Biokovo, Telašćica, Učka, Papuk, Vransko jezero, Žumberak – Samoborsko gorje i Lastovsko otočje. O hrvatskom bogatstvu raznolikosti mnogi naslućuju vođeni istančanim okusom. I to dok sjede za stolom koji nudi jela koja u nazivu imaju pojedine hrvatske krajeve: paški sir, slavonski kulen, drniški pršut, istarska supa, creska janjetina, goranski želudac, kvarnerski škampi, zagorski štrukli, stonske kamenice, komiška pogača, međimurska gibanica… Okusi tih jela odreda su različiti, ali s jasnom poveznicom - u hrvatskomu i u izvrsnosti. Vinoljupci neka nastave nizati sami.

Da prepletanje hrvatskih raznolikosti može biti nadasve stvaralački poticajno, svjedoče remek-djela ljudskih ruku. Unescov Popis svjetske kulturne baštine upućuje na jedinstvene i univerzalne vrijednosti staroga grada Dubrovnika, Dioklecijanove palače u Splitu, katedrale sv. Jakova u Šibeniku, srednjovjekovne jezgre Trogira, kompleksa Eufrazijeve bazilike u Poreču i Starigradsko polje na Hvaru. Na Unescovoj Reprezentativnoj listi nematerijalne kulturne baštine svijeta nalaze se Festa svetog Vlaha, čipkarstvo u Lepoglavi, na Hvaru i Pagu, godišnji pokladni ophod zvončara s područja Kastavštine, hvarska procesija za križem, pjevanje i sviranje dvoglasja tijesnih intervala iz Istre i Hrvatskog Primorja, proljetna procesija Ljelja ili Kraljica iz Gorjana i umijeće izrade tradicijskih drvenih dječjih igračaka iz Hrvatskog zagorja. Hrvatska je među zemljama s najviše zaštićenih nematerijalnih dobara u svijetu, upisanih na Unescovu Listu.

Hrvatska, taj svijet koji je susretište svjetova dočekuje sve ljude dobra srca raširenih ruku.


OMH B2B
 CONTACT US
+385 (0)21 317 880
Hotels

Prijavite se newsletter
 

  Follow Me on Pinterest

   Subscribe to me on YouTube

javite nam se
informacije
pridružene članice


Generalni sponzori