Istarska regija

Istarska regija

Na mjestu gdje Sredozemno more najdublje uranja u europsko kopno, a planinski div Učka razdvaja ju od ostatka Hrvatske, smještena je Istarska županija, jedna od najrazvijenijih i najposjećenijih hrvatskih županija.

Zahvaljujući izuzetno atraktivnom položaju na Istarskom poluotoku, mnogi su je narodi osvajali. Upravo ti tragovi prošlosti čine njezino bogato kulturno nasljeđe ; amfiteatar u Puli, Eufrazijeva bazilika u Poreču, stari antički grad Nezakcijum, prekrasne, bogato ukrašene crkve, najmanji gradić na svijetu Hum, stari srednjovjekovni kameni gradovi na brežuljcima... 

Prirodne čarolije od najzapadnije točke u Savudriji gdje nas pozdravlja najveći istarski svjetionik (visok 36 m), NP Brijuni, Rt Kamenjak na obali do prelijepe zelene unutrašnjosti gradića i sela upotpunjuju njezin romantičan izgled i pozivaju Vas da ju osvojite.  Miješanje mnogih tradicija i kultura tijekom stoljeća dovelo je i do stvaranja specifične kulture, gastronomije, običaja i glazbe, što ovu regiju čini čarobnom. U konobama i restoranima, kao i na mnogim manifestacijama posvećenima namirnicama, kušajte tradicionalnu istarsku kuhinju spravljenu na domaćem maslinovom ulju, od plodova zemlje i mora (šparoge, tartufi, divljač, riba, rakovi, školjke, fuži, pršut...), a nepca osladite dobrim istarskim vinom – malvazijom, teranom ili čašicom biske, čuvene istarske rakije.
Nastanjena na brdu s kojeg sežu prekrasni vidici na rijeku Mirnu, od prvog grada na obali – Novigrada udaljena je 8 km.
Više o ponudi
Gradić bogate, bogate povijesne baštine u kojem svaki kamen ima svoju priču odavno je vrlo atraktivno i popularno turističko odredište.
Više o ponudi
Nekoć ribarsko mjestašce Novigrad spada u sam vrh turističke ponude Istre.
Više o ponudi
Poreč je grad smješten u srcu zapadne istarske obale.
Više o ponudi
Pula, grad koji postoji tri milenija, smjestila se na samom jugu istarskog poluotoka.
Više o ponudi
Rabac je poznato turističko odredište na jugoistočnoj obali Istre.
Više o ponudi
Smatraju ga jednim od najljepših gradova na hrvatskoj obali zbog njegovog specifičnog izgleda i predivne prirode kojom je okružen.
Više o ponudi
Umag – grad turizma i sporta koji se najviše približio svijetu preko tenisa.
Više o ponudi
Vodnjan - prepoznatljivo turističko mjesto na jugozapadu Istre. 
Više o ponudi
​Vrsar očarava svoje posjetitelje romantičnom, autentičnom atmosferom starog istarskog ribarskog mjesta.
Više o ponudi
Partneri
u projektu zelene i digitalne tranzicije