Dekarbonizacija OMH

Dekarbonizacija OMH


Dekarbonizacija obiteljskih i malih hotela

Nacionalna  udruga obiteljskih i malih hotela uz podršku Ministarstva turizma i sporta pokrenula je novi trend „Dekarbonizaciju obiteljskih i malih hotela“ i tako među prvima potakla svoje članove da mjere i smanjuju ugljični otisak.

S tim ciljem kreirana je i nova metodologija DOMH (dekarbonizacija obiteljskih i malih hotela), usklađena s međunarodnom HCMI metodologijom (Hotel Carbon Measurement Initiative), a za razliku od nje, DOMH daje smjernice za smanjenje emisije ugljičnog dioksida.

Članovi obiteljskih i malih hotela koji su se odlučili na ovaj iskorak, nakon godišnje evaluacije izračuna neovisnog auditora, nositelji su oznake koja potvrđuje mjerenje i smanjenje ugljičnog otiska.

Kao preduvjet za ovu vrijednu oznaku, koja će biti sve traženija pri odabiru smještaja, hotelijeri trebaju mjeriti ugljični otisak na godišnjoj razini koji se izračunava prema ukupnoj površini soba i hodnika, ukupnom broju zauzetih soba, ukupnoj potrošnji energije iz goriva i električne energije, a u obzir se uzimaju i faktori emisije za Hrvatsku.

Ovo je dio sveobuhvatnijeg projekta Eco zeleni hoteli, kojeg Nacionalna udruga provodi posljednjih godina u sklopu zelene i digitalne transformacije. Osim što svojim gostima garantiraju boravak u objektima koji vode računa o zelenom i održivom poslovanju, projekti poput ovih i hotelijerima donose brojne uštede te pridonose dekarbonizaciji Europe koja bi po Zelenom planu do 2030. barem za 55 posto trebala smanjiti emisiju stakleničkih plinova u odnosu na razine iz 1990., a do 2050. postati prvi klimatski neutralan kontinent.Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac u karlovačkom hotelu Korana Srakovčić dodijelila je prvih sedam certifikata ugljičnog otiska članovima Nacionalne udruge obiteljskih i malih hotela. Hoteli Rotondo iz Segeta Donjeg, Sveti Križ iz Arbanije na Čiovu, Villa Adriatica iz Supetra na Braču, Skalinada iz Zavale na Hvaru, Spongiola s Krapnja, San Rocco iz Brtonigle i Korana Srakovčić iz Karlovca, predvodnici su u zelenog poslovanja u hrvatskom turizmu. Uz certifikat dobili su i naljepnicu koja potvrđuje da mjere i smanjuju ugljični otisak.


Partneri
u projektu zelene i digitalne tranzicije