Šibenska regija

Šibenska regija

Šibensko-kninska županija, nazvana po dvama povijesnim gradovima – Šibeniku i Kninu, sastoji se od triju dijelova; otoka, priobalja i krške unutrašnjosti dalmatinske Zagore.

Otoci šibenskog arhipelaga mjesta su iskonske ljepote i nedirnute tišine – Murter, Prvić, Kaprij, Žirje, Zlarin, Krapanj… Neveliki po svom opsegu, skrivaju u sebi brojne zanimljivosti i vrijednosti; zlarinski koraljni nakit, drvene gajete, maslinike, vinograde i tradicijske oblike života poput spužvarenja (otok Krapanj). Nacionalni park Kornati, dragulj među otocima, jedinstvena je skupina otoka, grebena i hridi koje krase i mnogobrojni stari svjetionici, danas odredišta 'robinzonskih' turista kao što su Blitvenica i Sestrice.

Drugi raritet ovoga područja je smaragdna riječna ljepotica Krka koja izvire u kršu dalmatinske Zagore i utječe u more nedaleko Šibenika, gospodarskog, kulturnog i administrativnog središta županije. Šibenska katedrala, biser sakralne arhitekture, pod zaštitom je UNESCO-a.  Nacionalni park Krka obuhvaća najveći dio toka ove čudesne rijeke koja na svom toku prema moru stvara sedam bučnih, slikovitih slapova od kojih su najpoznatiji Roški slap i Skradinski buk. Osim prirodnim fenomenima Nacionalni park Krka obiluje i kulturno-povijesnim spomenicima. Među njima osobito se ističe franjevački samostan na otočiću Visovcu u sklopu kojega se nalazi i galerija slika i crkva iz 14. stoljeća.  Krška unutrašnjost ove regije značajna je i po mnogim nalazištima i tvrđavama poput Bribirske glavice, Burnuma, Kninske tvrđave… Cijela priča završava čarobnom kuhinjom; poznatim šibenskim dagnjama, pršutom i skradinskom tortom uz gutljaj autohtonog vina babić iz obližnjih primoštenskih vinograda, čija slika krasi predvorje zgrade Ujedinjenih naroda. 
Rogoznica, grad toplog mora, lijepih plaža, krša i kamena, smjestila se 25 km južno od Šibenika.
Više o ponudi
Šibenik, biser hrvatskog Jadrana, smješten je uz potopljeno ušće Krke na najslikovitijem dijelu istočne obale Jadrana.
Više o ponudi
Smješteno dijelom na otoku Murteru, a dijelom na kopnu, koje razdvaja uski morski tjesnac, po čemu je i dobilo ime, Tisno je najmlađe otočko naselje.
Više o ponudi
Nedaleko od Šibenika u živopisnoj uvali okružen brojnim otocima i otočićima nalaze se Vodice, jedno od najuređenijih mjesta primorske Hrvatske.
Više o ponudi