Zadarska regija

Zadarska regija

Atraktivna Zadarska regija ima tri različita lica – gorski, priobalni i otočki. Gorski dio obuhvaća južni dio Parka prirode Velebit  i Nacionalni park Paklenicu. S druge strane Velebita, u malom dijelu Like koji pripada Zadru, nalaze se po mnogima najljepše spilje – Cerovačke.

Obalni i otočki dio s preko 300 otoka i otočića riznica su prirodne i kulturne baštine. Povijesno središte županije s tradicijom dugom 3 000 godina čini grad Zadar, okružen niskom prelijepih otoka – Pagom, Pašmanom, Ugljanom, Dugim otokom…

Bogata otočka sakralna baština govori o njihovom značaju i dugoj tradiciji. A u nekadašnjem crkvenom središtu Hrvata, malenom Ninu, nalazi se najmanja katedrala na svijetu iz 11. stoljeća. Rijeka Zrmanja, krška ljepotica, poznata je po mnogim slapovima i brzacima, a ništa manje lijepi nisu ni slapovi njezine pritoke Krupe. Osobitost ovog dijela Dalmacije su dva duboko uvučena zaljeva – Novigradsko i Karinsko more, s otvorenim morem povezani uskim tjesnacima. U blizini Zadra nalazi se Park prirode Vransko jezero, a na Dugom otoku u dubokom, prirodnom zaljevu sakrio se Park prirode Telašćica.      
Biograd na Moru, nekad hrvatski kraljevski grad, poznati je turistički i nautički centar u samom središtu jadranske rivijere.
Više o ponudi
Starohrvatski kraljevski grad Nin oko 15 km udaljen je od Zadra.
Više o ponudi
Zahvaljujući jakoj buri koja tijekom zimskih mjeseci puše s Velebita, površina otoka Paga je ogoljena pa ga se često uspoređuje s mjesecom.
Više o ponudi
Na obali Novigradskog mora, nedaleko od Zadra podno Velebita smjestila su se mala mjesta Posedarje i Vinjerac.
Više o ponudi
Velebit, park prirode i ljepotica hrvatskog gorja, nadvio se nad dva prekrasna dragulja – Paklenicu, nacionalni park na kopnu, i Starigrad, lijep i miran gradić na moru, središte Pakleničke rivijere.
Više o ponudi
Zadar - drevni mediteranski grad i luka. Stari grad, okružen bedemima i kulama na poluotoku, s novim, urbanim dijelom povezan je mostom, simbolom grada.
Više o ponudi
Partneri
u projektu zelene i digitalne tranzicije